Tanden bleken

Eigenlijk wil iedereen wel een prachtig stralend wit gebit. Wilt u dat  ook? Dan heeft u groot gelijk. Parelwitte tanden zijn ontzettend populair.

In veel gevallen kunnen tanden wit gemaakt worden door middel van een bleekbehandeling, maar niet altijd. Kies daarom altijd voor een veilige manier van bleken. Laat uw tanden bleken bij onze praktijk, Tandartspraktijk Beerepoot in Uden. Wij bleken op een veilige manier.

De kosten van tanden bleken ligt bij onze praktijk tussen de €99 en €150 per kaak. Lees hieronder de veelgestelde vragen of neem contact met ons op voor meer informatie over deze verschillende behandelingen.

Bleekmethoden

Tanden bleken kan op verschillende manieren. Er moet rekening gehouden worden met of uw tand levendig is, of dat hij wellicht ‘dood’ is. Een dode tand kan ontstaan door een harde klap of door een wortelkanaalbehandeling. Een dode tand zal van binnenuit gebleekt worden in plaats van buitenaf. De uiteindelijk gebruikte methode zal afhangen van de reden van uw verkleuringen. De tandarts zal de meest geschikte kiezen, of wellicht een combinatie van methodes gebruiken.

Wanneer is uw gebit geschikt voor tanden bleken?

  • Allereerst moet vastgesteld worden of uw tanden gezond zijn, u geen gaatjes heeft en of uw vullingen nog intact zijn. Dit kan uw tandarts of mondhygiënist voor u doen.
  • Pas daarna wordt gekeken naar de kleur van uw tanden, en de eventuele oorzaak van verkleuring. Dit kan door veel verschillende zaken komen zoals slecht onderhoud, medicijnen of ziekte.
  • Vervolgens wordt gekeken naar welke kleur bij u past, hiervoor is bleken niet altijd de juiste methode.

Of u door middel van tanden bleken de gewenste resultaten zult zien zullen we samen met u bepalen. Zo zijn verkleuringen door medicijnen en ziekte vaak niet geschikt voor bleken en moet er een andere behandeling gedaan worden. Wij zullen u hier verder over raadplegen.

Neem contact op om een afspraak te maken of een vraag te stellen>>

Vragen en antwoorden over het bleken van tanden

Wat kost tanden bleken bij de tandarts?
De prijs van tanden bleken bij de tandarts verschillen per behandeling. Bij onze praktijk, tandartspraktijk Beerepoot,  hanteren we twee verschillende types behandelingen.
Type 1. Dit zijn 10 bleeksessies voor €99 per kaak  – dit type kun je eenmalig doen
Type 2. Herbruik sessies voor €150 per kaak. Hierbij maken we eerst een afruk van het gebit en bekijken we de mogelijkheden nauwkeurig.
Bij beide types raden we aan beide kaken aan te pakken.

Wil je meer weten over de prijzen van tanden bleken of informatie over onze behandelingen? Stel je vraag via het contactformulier of bel naar 0413-264 490 .

Kunnen alle tanden en kiezen worden gebleekt?
Een bleekbehandeling kleurt vullingen, facings, kronen en bruggen niet. Deze tanden bleken heeft dit geen zin. Het is daarom aan te raden dat u uw tandarts of mondhygiëniste bezoekt voordat u uw tanden laat bleken. Zij kunnen u vertellen of het gewenste resultaat haalbaar is.

Hoe lang duurt een bleekbehandeling?
Een behandeling kan variëren in lengte, meestal hangt dit af van de bleekmethode. Wanneer u de thuisbleekmethode gebruikt kan het gewenste resultaat 2 weken duren.

Kan ik tijdens de bleekbehandeling alles eten en drinken?
Het glazuur van uw tanden wordt tijdens het bleken gevoeliger. Dit is tijdelijk en het glazuur zal zichzelf weer herstellen. Echter kunnen bepaalde etenswaren en dranken de behandeling met een bleeklepel nadelig beïnvloeden. Koffie, thee, frisdranken, citrusvruchtensappen en etenswaren met kleurstoffen zijn hier enkele voorbeelden van. Wij raden u af om tijdens een behandeling deze goederen te nuttigen, hierbij hoort ook roken.

Welk resultaat zal de behandeling ‘tanden bleken’ opleveren?
De resultaten van het bleken verschillen per persoon. Het uiteindelijke resultaat wordt vooral bepaald door de standaardkleur van uw tandbeen, en deze is bij iedereen anders. Ook is het resultaat niet altijd blijvend, de verkleuring kan na een aantal jaar weer terug komen omdat het tandbeen constant doorgroeit. Daarbij zullen ook gebleekte tanden door ouderdom verkleuren net als gewone tanden. Roken of voeding die uw tanden aantast kan dit proces versnellen. Op dit moment is nog niet bekend wat het effect is van langdurig of herhaald bleken.

Is zelf tanden bleken veilig?
Het bleken in eigen handen nemen kan onveilig zijn. Via internet, en in enkele winkels, kunt u tal van bleekproducten voor uw tanden kopen. Omdat deze middelen niet speciaal voor uw gebit zijn gemaakt zoals een bleeklepel, zullen ze niet goed om uw tanden passen. Hierdoor kan het blekende middel op uw tandvlees terecht komen met pijn en schade als gevolg. Daarbij werken veel producten niet zoals beloofd of bevatten zij te hoge concentraties van peroxide. Wij raden u aan om uw tanden altijd onder begeleiding van een tandarts of mondhygiëniste te bleken.

Waardoor worden tanden donkerder?
Tanden zien er geler uit wanneer kleurstoffen uit voedingsmiddelen in het tandplak (het bacteriële laagje op uw tanden) dringen. Koffie, thee, rode wijn en roken zijn veelvoorkomende oorzaken van deze verkleuringen. Ook zullen uw tanden vergelen naarmate de jaren vorderen. Dit komt doordat tandbeen uw hele leven lang gevormd zal worden, hierdoor wordt de gele laag tandbeen dus constant dikker, terwijl de glazuurlaag juist dunner wordt door slijtage. Na verloop van tijd kan het glazuur zelfs barsten en zullen kleurstoffen nog makkelijker uw tanden in dringen.


Welke kleur tanden kan ik kiezen?
Het kiezen van de juiste kleur voor uw tanden verschilt per persoon. Iedereen heeft wel een anders getint gebit, zelfs tanden in één gebit kunnen van kleur verschillen. Zo zijn er gele, bruine, en zelfs grijze tanden. Een tand bestaat uit tandbeen en glazuur. De kleur van een tand wordt vooral bepaald door de kleur en dikte van het tandbeen, en deze is erfelijk bepaald. Daarentegen is het glazuur vrijwel transparant. Uw hoektanden zullen vaak geler zijn dan de rest van uw gebit. Dit wordt veroorzaakt doordat uw hoektanden een dikkere laag tandbeen hebben dan de rest van uw gebit.

Hoe werkt bleken van binnenuit bij ‘dode’ tanden?
Wanneer een verkleuring niet ernstig is kan het van buitenaf worden gebleekt door middel van een bleeklepel. Allereerst wordt er een afdruk van uw gebit gemaakt. Een tandtechnicus in een laboratorium maakt op basis van deze afdruk een bleeklepel. Deze is gemaakt van een zacht kunststof en past perfect op uw gebit. Omdat de lepel zo goed past wordt uw tandvlees beschermd tegen de blekende stof (peroxide) waarmee uw tanden gebleekt worden. De bleeklepel en de blekende gel krijgt u mee naar huis, hierdoor wordt het ook wel ‘thuisbleken’ genoemd. Uw tandarts zal uitleggen hoe dit proces in werking gaat, bijvoorbeeld hoe lang u de lepel op uw gebit moet houden. Dit zal meestal een nacht zijn. De snelheid van het resultaat hangt af van uw verkleuringen, maar zal meestal binnen enkele dagen te zien zijn. Als tijdens het bleken uw tandvlees gevoelig begint te worden, raadpleeg dan uw tandarts.

Heeft u nog vragen over deze behandeling?

Neem dan contact op met de praktijk in Uden of Zeeland
Tel Uden: 0413 26 44 90
Tel Zeeland: 0486 452 783